OVER DIT BEELDJE: Dit beeld is gemaakt van serpentijn-steen. Het staat symbool voor de familieband, die in Afrika sterk is. Dit beeldje is gemaakt in Chitungwisa, een stad ten zuiden van Harare, Zimbabwe. De steenhouwers halen de serpentijn uit steengroeven in het noorden. In Chitungwisa hakken ze de grote stukken in werkbare brokken. Daaruit hakken ze een grove vorm en daarna modelleren ze het beeld met mes, vijl en grof schuurpapier. Leerling-steenhouwers schuren met polijstpapier tot het oppervlak glad is. Alle beelden komen daarna rondom een houtvuur te staan om ze te verhitten. Wanneer de beelden goed heet zijn, worden ze ingesmeerd met blanke was. De was trekt in de steen zodat het een mooie kleur krijgt.

OVER DE MAKERS: Een van de makers van deze beelden is Tafadzwa Chinanga. Hij is getrouwd en heeft een jong kind. Toen hij nog op school zat, hielp hij in de weekenden zijn oudere broer, die kunstenaar is, al een beetje. Dat bleef hij doen toen hij begon te werken in de industrie, en hij ontwikkelde zich verder in kunstzinnige richting.

AANVULLING:
Zimbabwe betekent letterlijk “huis van steen” wat te danken is aan de stenige grond van het land. Het beeld is gemaakt door Wilson Mabhena, één van de van de ongeveer 70 producenten die voor Amandla beelden maakt. Amandla is een ideële organisatie die zijn producten rechtstreeks inkoopt bij kleine producenten.

Amandla ziet erop toe dat de leveranciers “leefbare lonen aanhouden. Eén of twee keer per jaar reist Amandla naar Zimbabwe om met de kunstenaars nieuwe ontwerpen te bespreken. Ook wordt waar nodig financiële steun gegeven.